Bøkeskogen
Fotocredit:

Bøkeskogen må vernes

12.9.2022: Hans Jan Bjerkely reflekterer over Saugbrugs sine argumenter, og mener at Bøkeskogen ved Tista må vernes.

september 12, 2022

Leserinnlegget er også publisert i HA: Fritt ord, Bøkeskogen | Bøkeskogen må vernes (ha-halden.no)

Bøkeskogen ved Tista er verneverdig. Den regnes som svært viktig også nasjonalt sett, har verdivurdering A. For haldensere er den juvelen i fargespillet som Østfolds største edelløvskog viser oss langs Tistas nordside. Den gir oss også adkomst via gangvei og gamle granittrapper til de øvre delene av skogen, der krokete furutrær preger de gamle utsiktplassene. Bøketrærne, som nå har fått mektige dimensjoner, vokser godt på restene av marin leire fra den gang dalen lå under havet. Bøkeskogen danner en fin barriere mot industriområdet.

Planen om å grave og sprenge bort bøkeskogområdet og planere seg ned til dagens industriflate, vil gi et sår i landskapet som er styggere enn noe annet vi har sett i Halden. Å gjøre dette i et så sentralt og viktig friluftsområde, vil være uhyre kortsynt.

Da Saugbrugs fikk tillatelse til å sprenge bort eikeskogen med steinalderboplassene fra dalens første innbyggere, var begrunnelsen at PM6 måtte legges så langt inn i fjellet at man senere kunne bygge en PM7 av samme størrelse nærmere elva. At grunnen som skulle tåle denne tyngden, ikke også kan tåle tyngden av en fabrikk for fiberplater, er neppe troverdig. At fabrikkdirektør Kure nå bruker som argument at bedriften trenger større areal til industriutvikling fordi de også leier ut til videregående skole, er ganske spesielt. Bedriften har stort areal å ta av. Inntekter av utleie til andre virksomheter er ikke god nok grunn til å rasere av en av byens naturperler.

At politikere fra flere partier legger seg flate for Saugbrugs og raser over MDG, som vil ta vare på bøkeskogen for framtidige generasjoner, sier mest om disse politikernes mangel på respekt for Naturmangfoldloven, som har vært gjeldende rett i Norge siden 2010. Det viser også manglende respekt for nærnaturen og opplevelseskvalitetene til haldenserne.

Statsforvalteren konkluderte i 2021 med at bøkeskogens verneverdi var så stor at konklusjonen ble innsigelse mot all utbygging. Kommunens forhandlere fikk likevel i 2022 gjennomslag hos både Fylkeskommunen og Statsforvalteren for forslaget som ble utformet under arealplan-arbeidet om at den endelige vurderingen av verneverdien skal skje når Saugbrugs kommer med sin utbyggingsplan. Da skal det vurderes om ny fabrikk kan legges på det nåværende industriarealet. Derfor ble innsigelsen inntil videre frafalt.

Saugbrugs spilte på lag med befolkningen i mange år og bidro dermed til å få tilbake noe av det livsmiljøet tidligere utslipp hadde ødelagt. De spleiset med kommunen for å få laksetrapper i Tista. De var også invitert av Fylkeskommunen til å være med på frivillig vern av Tistaskogen. Samtlige andre grunneiere har sagt ja, og alt var klart for å regne ut erstatningsbeløpene. Da kommer utspillet fra Saugbrugs om å utvide industriarealet med bøkeskogen. Samtidig vil bedriften ha boligblokker på den del av Sauøya som ikke er ødelagt tidligere, i utsikten fra Fredriksten. En kan lure på om bedriftens eiere nå igjen gjør alt for å tjene penger uten hensyn til lokalmiljøet.

Det er neppe noen overraskelse at MDG vil bevare bøkeskogen. Det er heller ingen overraskelse at det er vanskelig å få flertall for det så lenge Saugbrugs er imot. Derfor ble foreslått en formulering der avgjørelsen om vern ble utsatt til Saugbrugs-planene var konkretisert. Dette er nå blitt Statsforvalterens og Fylkeskommunens holdning. MDG ville helst hatt vernet gjennomført nå. MDG sentralt har stilt spørsmål i Stortinget om saken for å få belyst praktiseringen av Naturmangfoldloven.

Kommunens utredning om bøkeskogen (HA 12.september) gir en utmerket beskrivelse av verneverdiene. Hvis det ikke lykkes å få politisk flertall lokalt for å ta vare på verdier som dette, må vi få overordnede myndigheter til å gripe inn. Nå håper jeg at vern av bøkeskogen kan bli en av de store sakene ved neste kommunevalg i Halden. Da får vi se om befolkningen er enig med oss som vil ha grønn industriutvikling uten å rasere våre fineste naturperler.

Hans Jan Bjerkely, MDG Halden