Halden har ikke nok NOK

10. juni 2019: Vår ordførerkandidat skriver her at Halden kommune trenger full åpenhet rundt kommunens økonomi og et bærekraftig budsjett.

juli 25, 2019

Kommunens økonomi angår oss alle og vi er tjent med at byens innbyggere, så vel som oss politikere, gjør seg kjent med vår økonomiske situasjon og manglende økonomiske handlingsrom. Kort oppsummert har Halden over lengre tid slitt med dårlig råd og et handlingsrom som knapt rommer en 10’øring.

Stort driftsunderskudd er nå snudd til overskudd ifølge rådmann (og ordfører). Dette mener vi i Miljøpartiet De Grønne er en sannhet med modifikasjoner.

Halden kommune utgiftsfører avdrag og ikke avskrivninger. Avdrag er nedbetaling av lån. Kommunens eiendeler taper seg i verdi hvert år og det verditapet føres i driftsregnskapet som avskrivninger. Dette gjøres ikke i Halden og i 2018 førte det til at en kapitalforringelse på 22,4 mkr ikke finnes i driftsregnskapet.

Positivt premieavvik er at kommunen ikke utgiftsfører hele pensjonskostnaden i årets regnskap. Det er mulig takket være Erna Solberg fra den tiden hun var kommunalminister. Forklaringen var at det er vanskelig for en kommune å planlegge pensjonskostnadene når de lager budsjett for neste år. Erna Solberg bestemte da at kommunene kunne føre et beløp i budsjettet kalkulert av staten. Ideen er kanskje god, men i praksis har pensjonsutgiftene blitt større enn budsjettert nesten hvert år. Differansen kalles premieavvik og fører ikke i driftsbudsjettet. Det positive premieavviket for Halden i 2018 var på 47,8 mkr. Det må betales ned i løpet av de neste 7 årene og det totale premieavviket Halden kommune skylder er 269 mkr.

Hadde rådmannen inkludert premieavvik og avskrivninger i driftsbudsjettet for 2018 hadde ikke Halden hatt et regnskapsmessig mindreforbruk på 59,7 mkr, men et regnskapsmessig merforbruk på 10,5 mkr. Det betyr at Halden ikke er friskmeldt, det betyr at vi må være forsiktig med å investere for mye og at det er små muligheter til å øke driftsutgiftene.

I tillegg har Halden kommune gjort ytterligere et grep for å bedre økonomien på kort sikt. Vedlikeholdsbudsjettet i kommunen har vært mye mindre enn anbefalt over lang tid. Halden bruker ca. 30 kr m² mot anbefalte 200 kr m². Fin måte å spare penger på i dag, men fremtidens borgere må hente inn vedlikeholdsetterslepet.

Når kommunen de siste årene har investert mye i Kongeveien skole og Bergheim har gjelden også økt. Os skole, arena, svømmehall og brannstasjon vil igjen øke gjelden med rundt 1000 mkr. Det betyr at Halden kommune må bruke mye mer penger på å betale renter og avdrag. Penger som da ikke kan brukes på skole, helse eller andre tjenester kommunen yter. Rådmannen sier gjelden delvis er sikret mot rentestigning, men det er i et tidsperspektiv på 3–5 år. Gjeld på 4000 mkr betales over nærmere 30 år og da betyr den sikkerheten lite i et langsiktig perspektiv.

Miljøpartiet De Grønne ønsker større åpenhet rundt kommunens økonomi og vi ønsker at premieavviket og avskrivninger bokføres årlig. Vi kan ikke love mye penger til skole, helse og omsorg. Det vi kan love er full åpenhet rundt kommunens økonomi og et bærekraftig budsjett som legger et grunnlag for forutsigbare tjenester i fremtiden.