Halden kommune må intensivere arbeidet med klimatilpasninger

august 28, 2023

Innlegget har stått på trykk i Halden Arbeiderblad som Fritt Ord 07.08.23

Ytringer, Valg 2023 | Halden kommune må intensivere arbeidet med klimatilpasninger (ha-halden.no)

I sommer har det til tider vært nesten umulig å åpne en avis uten å lese om ekstremvær. Tørke, varme og styrtregn har preget store deler av verden. Dessverre er dette ventet, og det vil i årene fremover bare bli mer ekstremt og mer vanlig.

Vi har over mange år gradvis bygd oss sårbare for ekstremvær. Myrer er grøftet, bekker lagt i rør og store områder er bebygd eller asfaltert. Samlet gjør dette at naturen holder på mindre vann når det regner, samtidig som naturen raskere tørker ut når det er tørke.

Mange steder i Halden går overvannet, vann fra gater og takrenner, rett i kloakken. Når det regner mye på kort tid blir det for mye vann i kloakken. Dette medfører at kloakk renner rett ut i fjorden, at noen opplever at det kommer kloakk opp av slukene i kjellerne sine og det kan medføre overløp til bekker (Schultzebekken har til tider hatt skjemmende lukt etter kraftig regnvær). Dette er en av forklaringene på hvorfor det er viktig å skille overvann og kloakk i Halden. Skulle vi få store nedbørsmengder blir kostnaden for mange stor.

De Grønne i Halden har derfor et eget kapittel i valgprogrammet til klimatilpasninger. Der løfter vi følgende punkter som Halden må prioritere:

  • Stille strenge krav til overvannshåndtering og klimatilpasninger i nye reguleringsplaner og i andre relevante saker.
  • Ha større fokus på overvannshåndtering i byggesaker, hvor overvannsspørsmålet primært må løses på egen eiendom.
  • Jobbe for restaurering og reetablering av myr, åpning av lukkede bekker, anlegge fangdammer og fordrøyningsdammer, gjøre erosjonstiltak og flomdemping, og gjennomføre andre tiltak som øker naturens evne til å håndtere overvann og å holde på vann i tørkeperioder.
  • At administrasjonen aktivt støtter næringslivet, jordbruket og innbyggere med hvor de kan søke støtte for å gjennomføre tiltak som styrker naturens evne til klimatilpasning, hindrer erosjon og avrenning av næringsstoffer og jordpartikler med for eksempel gressdekte vannveier, fangdammer, flomdemping med mer.
  • Jobbe sammen med forskningsmiljøer for å få frem ny kunnskap på overvannsløsninger.

Arbeid med klimatilpasning vil ta tid og derfor er det viktig å intensivere det forebyggende arbeidet. Videre jobber MDG på stortinget for at det skal settes av midler nasjonalt for å støtte kommunene i arbeidet med klimatilpasning.

De Grønne vil fortsette å jobbe for å intensivere arbeidet med klimatilpasning i neste periode.

Johan Johansen, ordførerkandidat for De Grønne