Sentrumsutvikling og svømmehall

Johan Johansen skriver i Halden Arbeiderblad om svømmehall i sentrum.

august 28, 2023

Innlegget har stått på trykk i Halden Arbeiderblad som Fritt Ord 15.08.23

Ytringer, Valg2023 | Sentrumsutvikling og svømmehall (ha-halden.no)

Utviklingen av Halden sentrum til en attraktiv møteplass, med ett attraktivt bomiljø og attraktive arbeidsplasser er vesentlig for hele Halden-samfunnet. Derfor sier den nylige vedtatte arealplanen tydelig at kommunale funksjoner skal plasseres i sentrum.

Skal vi lykkes med å utvikle sentrum og å gjøre det interessant for private å investere i sentrum må kommunen bidra. De Grønne sin vurdering er at kommunens viktigste tiltak er å plassere svømmehallen i sentrum.

Skulle politisk nivå nå begynne en omkamp rundt plassering, stikk i strid med målsettinger og føringer i planverket, frykter vi at sentrumsutviklingen havarer.

Gatebruksplan og områdeplan for Grønland-Risum er andre viktige grep for helhetlig og fremtidsrettet sentrumsutvikling. Hvor skal hovedtrafikkårene være, hvilke områder skal bare de som bor bruke, kan noen gater bli enveiskjørt, hvor skal det være sykkelveier, burde vi jobbe for en busstasjon og hvor, trengs det flere felles parkeringsløsninger (parkeringshus), kan gateparkering fjernes noen steder, grøntområder, lekeplasser og byrom er eksempler som må avklares. Her må en helhetlig plan legges og som deretter som kommunen deretter kan jobbe mot, bit for bit.

I dette arbeidet må trygge sykkelveier intensiveres. Dette har vi satt av penger til og pushet administrasjonen på i snart 4 år og snart skal de første resultatene komme. Arbeidet har gått sakte, men det er i gang. Først når det er trygt å bruke (el)sykkelen kan vi forvente at flere som bor i og rundt sentrum anser det som et reelt alternativ.

I dag bor det store flertallet av byens innbyggere utenfor sentrumskjernen. Slik vil det også være om 30år, men målet er at befolkningsveksten skal skje i sentrum. Et attraktivt sentrum er viktig for alle, også de som bor rundt sentrum. Det ligger litt i ordet, men sentrum er det stedet som er lettest tilgjengelig for flest. Skal vi lykkes med dette er det helt vesentlig at politikerne tørr å satse på sentrum. Gjør vi det er det svært sannsynlig at Halden blir mer attraktivt enn Moss, Sarpsborg eller Fredrikstad, om noen år.

De Grønne vil støtte administrasjonen i arbeidet med å utvikle jernbanetomten og å utvikle Halden sentrum videre. Det viktigste tiltaket er da at svømmehallen plasseres i sentrum.

Johan Johansen, ordførerkandidat for De Grønne